Jedną z najpopularniejszych przypraw używanych na całym świecie do doprawiania potraw, jest sól. Z jednej strony zbyt duże spożycie soli może powodować zdrowotne komplikacje, jednak z drugiej, znajdujące się w niej pierwiastki oraz makro i mikroelementy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ciekawą alternatywą dla klasycznej soli morskiej mogą być sole wzbogacone suszem warzywnym i ziołowym, które nie tylko poprawiają smak wielu potraw, ale także doskonale konserwują.
W tej kategorii naszego sklepu ze zdrową żywnością proponujemy bogaty wybór soli, które mogą być stosowane jako dodatek do zup, sosów, sałatek, wołowiny, dziczyzny, past czy serów. Nasza oferta obejmuje między innymi sól cebulowo-lubczykową, czosnkową, kminkowo-czosnkową, koperkowo-selerową, a także pietruszkową. Każdy z produktów zawiera w swoim składzie naturalną sól kamienną oraz dodatek suszonych warzyw i ziół, dzięki czemu nie tylko poprawia smak i aromat serwowanych posiłków, ale także wzmacnia i poprawia trawienie.
W asortymencie posiadamy ponadto pochodzącą z Himalajów sól himalajską, która nie bez przyczyny jest zaliczana do najzdrowszych przypraw na całym świecie. Dzięki temu, że wyschła w naturalny sposób na słońcu i nie zawiera w swoim składzie żadnych zanieczyszczeń, jest uznawana za najszlachetniejszą sól na Ziemi, polecaną wszystkim, którzy chcą zadbać o własne zdrowie. Sól himalajska wyróżnia się krystaliczną strukturą oraz delikatnie różową barwą. Można dodawać ją do potraw, a także do wody, którą pijemy, w celu nawodnienia organizmu i dostarczenia mu niezbędnych pierwiastków.
Dopełnieniem asortymentu prezentowanego w tej kategorii jest sól o obniżonej zawartości sodu, polecana zwłaszcza osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz pochodząca z Morza Śródziemnego, która powstaje poprzez naturalne odparowanie morskiej wody.