Cukry i słodziki

Spożywanie nadmiernych ilości białego cukru przyczynia się do otyłości, nadwagi, próchnicy zębów, a nawet do zmniejszenia apetytu. Co więcej, substancja ta zakwasza organizm, osłabia naszą odporność i wykazuje wiele innych negatywnych oddziaływań na narządy wewnętrzne. Dlatego, jeśli szukasz wartościowej alternatywy dla tradycyjnego białego cukru, którego spożycie chcesz ograniczyć ze względu na zdrowie, zapoznaj się z produktami dostępnymi w asortymencie naszego sklepu z ziołami.

W tej kategorii proponujemy duży wybór słodzików, z których mogą korzystać zarówno osoby odchudzające się i prowadzące zdrowy tryb życia, jak i diabetycy. W asortymencie mamy słodziki w formie płynnej i sypkiej, które mogą być wykorzystywane do słodzenia potraw, pieczenia i gotowania. Sprawdzą się jako dodatek do napojów, deserów, owoców oraz sałatek.

Fruktoza, inulina i inne słodziki

Wśród oferowanych słodzików znajduje się między innymi fruktoza – naturalny środek słodzący, który doskonale zastępuje cukier. Związek stabilizuje poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na nasze samopoczucie, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Do zdrowych słodzików jest również zaliczana inulina (pozyskiwana z ekologicznej agawy), która ma właściwości prebiotyczne. Substancja naturalnie występuje w korzeniach mniszka lekarskiego, cykorii oraz topinamburu.

Poza słodzikami w ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością można także znaleźć cukier trzcinowy, znany głównie ze swojej bursztynowej barwy. Cukier otrzymywany z trzciny cukrowej zawiera w swoim składzie wiele składników mineralnych (magnez, wapń, potas, żelazo). Dzięki minimalnie niższej kaloryczności może stanowić zdrowszą alternatywę dla zwykłego białego cukru. Można go wykorzystywać do pieczenia, a także do słodzenia napojów, zwłaszcza takich jak kawa oraz herbata.

Aktywne filtry

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło