Sól niejodowana kamienna kłodawska miałka 1kg (Smakosz)
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Zastosowanie: w kuchni do gotowania, pieczenia, uzupełnienia niedoborów mikroelementów w diecie oraz w medycynie naturalnej do kąpieli zdrowotnych przy bólach stawów czy kapielach relaksacyjnych w stanach zmęczenia organizmu.
Sól niejodowana - masa netto: 1000 g
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje dla alergików: ze względu na używanie na terenie zakładu soi, selera, wyrobów zawierających gluten, gorczycy, sezamu, orzechów, mleka i jaj sól niejodowana kamienna może zawierać śladowe ich ilości.
Sól niejodowana kamienna naturalna "Kłodawa" miałka bez antyzbrylacza
Wyjaśnijmy tę długą nazwę:
- Sól kamienna to potocznie sól wydobyta z kopalni soli w przeciwieństwie na przykład do soli morskiej, powstałej przez odparowanie wody morskiej.
- Sól kamienna naturalna to sól kamienna nieoczyszczona. Jej przeciwieństwem jest sól kamienna warzona. Sól nieoczyszczona wytwarzana jest poprzez rozdrobnienie wydobytej soli kamiennej, natomiast sól warzona powstaje poprzez odparowanie solanki. W procesie warzenia sól zostaje oczyszczona, a co za tym idzie - traci wiele cennych mikroelementów.
- Kłodawa to największa kopalnia soli kamiennej w Polsce, zlokalizowana w województwie wielkopolskim. Pochodząca stamtąd sól kłodawska cieszy się w Polsce nieposzlakowaną opinią.
- Sól niejodowana to sól, do której nie dodano jodu. Przeciętna sól na polskim rynku to sól jodowana. Jodu dodaje się do soli, aby zapobiec jego niedoborowi w organizmie człowieka. Sól niejodowana to według opinii wielu Polaków idealna sól do kiszenia ogórków i kapusty.
- Sól bez antyzbrylacza to sól bez E-536, czyli żelazocyjanku potasu. Przeciwzbrylacze są dodawane do soli, aby się nie zbrylała, czyli wygodnie się sypała. E-536 (żelazocyjanek potasu) to substancja chemiczna, która w pewnych sytuacjach może się rozłożyć na cyjanowodór. Tak więc wydaje się, że lepiej jest zrezygnować z wygody na rzecz bezpieczeństwa i wybierać sól bez antyzbrylacza. Ponadto jeśli ma to być sól do kiszenia ogórków czy kapusty, nie ma znaczenia, że może się zbrylić.
- Sól miałka to inaczej sól drobna.
Sól niejodowana kamienna kłodawska – czemu warto ją stosować?
- Sól kłodawska naturalna zawiera wiele cennych mikroelementów, których nie ma w soli warzonej, ponieważ proces warzenia wiąże się z oczyszczeniem soli.
- Sól niejodowana kamienna to według wielu Polaków odpowiednia sól do kiszenia ogórków i kapusty.
- Sól bez antyzbrylacza jest bezpieczniejsza dla zdrowia.
Ile potrzeba soli do kiszenia kapusty? Od 15 do 25 g soli kamiennej na 1 kg kapusty.
Ile dodać soli do kiszenia ogórków? 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody.