Kurkuma 50g
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Kurkuma to popularny składnik stosowany w kuchni. Zarówno walory smakowe, jak i kolor, który nadaje potrawom, sprawiają, że wykorzystywana jest do dań z ryżem, makaronem, a także do dań mięsnych i sosów. Zastosowanie kulinarne to jednak nie wszystko. Dodając kurkumę do codziennej diety, można w smaczny i naturalny sposób wspierać pracę organizmu. Kurkuma znana jest bowiem jako antyoksydant. Wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.
Kurkuma – przyprawa w proszku
Intensywnie żółta przyprawa o lekko ostrym i gorzkim smaku wykorzystywana jest w kuchni oraz medycynie tradycyjnej i współczesnej. Dzięki postaci sproszkowanej z łatwością wykorzystać ją można do doprawiania potraw. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli i szejków lub do tzw. shotów kurkumowych z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu.
Właściwości kurkumy
Głównym składnikiem aktywnym kurkumy jest kurkumina, która korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości należą:
- wsparcie pracy wątroby – wspomaga wytwarzanie żółci i jej wydalanie, tworzy warstwę ochronną miąższu wątroby,
- działanie przeciwnowotworowe – stosowanie kurkuminy może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka, wspiera organizm w walce z nowotworem,
- wsparcie układu naczyniowo-sercowego i układu krążenia – chroni przed powstawaniem zakrzepów,
- działanie przeciwzapalne i łagodzenie bólu i stanów zapalnych w organizmie.