Kurkuma 50g

Kurkuma 50g

5,50 zł
Brutto
Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. W Indiach kurkuma jest stosowana jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka, ma działanie wspomagajace i regenerujące wątrobę.

Kurkuma to popularny składnik stosowany w kuchni. Zarówno walory smakowe, jak i kolor, który nadaje potrawom, sprawiają, że wykorzystywana jest do dań z ryżem, makaronem, a także do dań mięsnych i sosów. Zastosowanie kulinarne to jednak nie wszystko. Dodając kurkumę do codziennej diety, można w smaczny i naturalny sposób wspierać pracę organizmu. Kurkuma znana jest bowiem jako antyoksydant. Wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.

Kurkuma – przyprawa w proszku

Intensywnie żółta przyprawa o lekko ostrym i gorzkim smaku wykorzystywana jest w kuchni oraz medycynie tradycyjnej i współczesnej. Dzięki postaci sproszkowanej z łatwością wykorzystać ją można do doprawiania potraw. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli i szejków lub do tzw. shotów kurkumowych z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu.

Właściwości kurkumy

Głównym składnikiem aktywnym kurkumy jest kurkumina, która korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości należą:

  • wsparcie pracy wątroby – wspomaga wytwarzanie żółci i jej wydalanie, tworzy warstwę ochronną miąższu wątroby,
  • działanie przeciwnowotworowe – stosowanie kurkuminy może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka, wspiera organizm w walce z nowotworem,
  • wsparcie układu naczyniowo-sercowego i układu krążenia – chroni przed powstawaniem zakrzepów,
  • działanie przeciwzapalne i łagodzenie bólu i stanów zapalnych w organizmie.
Dary Natury
100 Przedmioty

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło