Liść laurowy 10g
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Liście laurowe niekonserwowane chemicznie stosowane w kuchni, zapewniające nie tylko ciekawe walory smakowe potraw, ale wykazujące również właściwości lecznicze. Liście wiecznie zielonego krzewu charakteryzują się korzennym zapachem i specyficznym smakiem podkreślającym zupy, potrawy mięsne, marynaty, kiszonki i sosy.
Właściwości liści laurowych
Liście laurowe można nie tylko dodawać do potraw, ale również spożywać w formie wywarów i naparów. Olejki eteryczne zawarte w liściach mają działanie bakteriobójcze, natomiast pektyny wspomagają usuwanie z organizmu złego cholesterolu. Wawrzyn jest również źródłem wielu witamin i związków korzystnych dla organizmu. Wśród nich znajduje się między innymi ryboflawina, czyli witamina B, która wzmaga procesy odpornościowe, wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego. Natomiast niacyna współdziała w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, aminokwasów i węglowodanów. Kuracja liściem laurowym wspiera leczenie stawów i bólów reumatycznych. Znajdują zastosowanie w leczeniu konwencjonalnym kaszlu i zapalenia oskrzeli.
Ważne informacje
Należy stosować się do zaleceń znajdujących się na opakowaniu i nie przekraczać wskazanej dawki. Zbyt duże spożycie naparu z liści laurowych może prowadzić do skutków ubocznych w postaci dolegliwości żołądkowych. Liście do leczenia zewnętrznego (w formie okładów) można stosować bez ograniczeń.