Wczytuję dane...
Waga produktu: 0.100 kg
Realizacja zamówienia: 3 dni

Wskazania i właściwości: Olej jest lekki i delikatny, przezroczysty, lekko żółty. Posiada charakterystyczny, delikatny zapach. W temperaturze pokojowej jest płynny. Tłoczony na zimno, nieoczyszczony.

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminę A, B, E oraz składniki mineralne. Największym skarbem oleju jest witamina B17 (amigdalina lub letril). Pierwsze zapiski o leczniczym działaniu witaminy B17 pojawiły się już 5000 lat temu w egipskich papirusach. W nowożytnej medycynie pierwsze wzmianki o badaniach nad witaminą B17 pojawiły się 50 lat temu. Przeprowadzane były przez biochemika dr Ernesta Krebsa, który uznał ją lekarstwem na raka.

Stosowanie: Polecany do sałatek, sosów, deserów.

W kosmetyce: Do kondycjonowania skóry  lub do masażu (poprawia napięcie skóry), również jako dodatek w olejkach do kąpieli (szczególnie dla dzieci). Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Wykazuje działanie "odbudowujące", utrzymuje nawilżenie skóry.

Skład: Przybliżony skład kwasów tłuszczowych:
Palmitynowy 5,0 %
Stearynowy 1,1 %
Oleinowy 68,4 %
Linolowy 24,5 %

Wartość energetyczna (100g): 3757 kJ (ok. 896 kcal).

Dawkowanie: Dorośli 0,5 - 1 łyżeczki dziennie.

Stosować wyłącznie na zimno.

Opakowanie: 100 ml.

Facebook