Wczytuję dane...
Waga produktu: 0.05 kg
Realizacja zamówienia: 3 dni

Lapacho – to napar z kory południowoamerykańskich drzew Lapacho rosnących w rejonie granicy Argentyny i Brazylii. Z powodu wyjątkowych właściwości zdrowotnych naparu był on czczony przez Indian jako dar Bogów. Lapacho jest bardzo bogatym źródłem składników mineralnych (żelaza, wapnia, manganu i magnezu) i substancji bioaktywnych.

Lapacho poprawia obraz krwi. Sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek we krwi. Jest wykorzystywane w Ameryce Łacińskiej w leczeniu infekcji i schorzeń wywoływanych przez wirusy, bakterie, grzyby.

Lapacho skutecznie zwalcza pasożyty, ułatwia trawienie. Aktywny składnik lapachol używany jest w leczeniu nowotworów złośliwych. Lapacho działa detoksykacyjnie, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z nadmiaru toksyn i trucizn. Ma właściwości antybiotyczne.

Naukowcy twierdzą, że Lapacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego działa szybko i skutecznie.

Znajduje zastosowanie w leczeniu:

  • chorych na leukemię
  • niedokrwistość i stwardnienie tętnic
  • astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli
  • zapalenia jelita grubego
  • nieżytów żołądka
  • owrzodzenia dwunastnicy
  • chorób zapalnych wątroby i nerek
  • cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi)
  • rozmaitych alergii
  • zakażeń grzybicznych, drożdżyc
  • urazów i trudno gojących się ran
  • chorób skórnych


Składniki kory: lapachol, betalapachol, hydroksynaftochinon wykazują działanie przeciwwirusowe min. przeciw wirusom grypy, opryszczki (I i II typu), pryszczycy, poliwirusom. Lapacho poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.

Przeciwwskazania: stosowanie przez kobiety w ciąży (ze względu na badania wykazujące potencjalnie oddziaływanie na dziecko w okresie ciąży) oraz karmiące piersią (brak badań). Stosowanie leków przeciwzakrzepowych.

Sposób przyrządzania: 1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować 5-15 min., po czym pozostawić wywar przez 15 min. Po 15 minutach należy odcedzić i pić tylko sam wywar. Dawkowanie: 2-8 szklanek dziennie.

Efekty uboczne: czasami mogą występować nudności, wymioty, bóle brzucha - będące efektem procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują one po kilku dniach stosowania, jeśli jednak objawy nie ustępują - stosowanie należy przerwać.

Facebook