loadingimg

Wczytuję dane...
Olej z ostropestu plamistego

Olej z ostropestu plamistego


Ostropest plamisty (Silybum marianum) to zioło, którego lecznicze właściwości są znane już od czasów starożytności. Dzisiaj oferuje go niejedna apteka, ceniąc szczególnie jego działanie antyhepatotoksyczne. Olej z ostropestu zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby, łagodzi stres oksydacyjny, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Ostropest plamisty jest rośliną leczniczą hodowaną przede wszystkim na potrzeby przemysłu farmakologicznego. Zawarta w jego nasionach sylimaryna jest składnikiem wielu leków na regenerację wątroby.

Olej z ostropestu plamistego jest jednym z najlepszych środków stosowanych w celu odtrucia organizmu. Intensywnie oczyszcza organy wewnętrzne, przyspieszając proces zdrowienia i skracając czas potrzebny na odbudowę tkanek.

Ostropest plamisty jest także polecany na wątrobę – jego stosowanie zaleca się w szczególności po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach tego organu, spowodowanych licznymi truciznami. Dzięki olejowi z ostropestu plamistego można skutecznie ochronić miąższ wątroby i nerek przed działaniem szkodliwych związków. Roślina ta łagodzi również skutki uboczne farmakoterapii oraz chroni układ pokarmowy przed silnie działającymi lekami, takimi jak cytostatyki, antybiotyki oraz preparaty przeciwwirusowe.

W aptekach najczęściej sprzedawany jest olej z ostropestu, jednak zioło to można dostać także w formie mielonych ziaren.  

Mielony ostropest plamisty może stanowić smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Można go również spożywać popijając wodą lub zaparzać. Nasiona można także jeść w całości lub wykorzystać je do przygotowania nalewki o zdrowotnych właściwościach.



Przykładowe produkty: