MIESZANKI ZIOŁOWE WG. OJCA KLIMUSZKO - CUKRZYCA B
W organizmie ludzkim dotkniętym cukrzycą występują zaburzenia gospodarki wodnej, białkowej i węglowodanowej. W leczeniu tej choroby chodzi głównie o to, aby obniżyć poziom cukru we krwi oraz zwiększyć asymilację ustroju. Zwalcza się, a przynajmniej hamuje to groźne schorzenie insuliną, wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarzy. Pomocniczymi środkami w leczeniu są zioła i racjonalna dieta. Trzeba koniecznie wykluczyć z pokarmów cukier, ciastka i wszelkie słodycze. Należy natomiast położyć nacisk na spożywanie sałaty, ogórków, kalafiorów, kapusty, czarnej rzodkwi oraz cebuli i chrzanu, jako przypraw. Mięso ograniczyć do minimum, jeśeli już to chude, gotowane. Z tłuszczów w żywieniu diabetyka dopuszczalna jest oliwa z oliwek i śmietana. Ze słodyczy zaś w małej ilości miód.
Skład mieszanki do picia:
- kwiatostan lipy 50g
- liść borówki czernicy 50g
- liść mącznicy 50g
- liść poziomki 50g
- owoc jałowca 50g
- ziele dziurawca 50g
- ziele jemioły 50g
- ziele przywrotnika 50g
- ziele rutwicy 50g
- ziele tysiącznika 50g
Pić trzy razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.
Czas trwania kuracji 1 miesiąc.
Zestaw mieszanki składa się z pojedynczych, zapakowanych ziół. Wszystkie opakowania ziół wchodzą w skład zestawu danej mieszanki, należy je wymieszać w dużym naczyniu tak aby powstała mieszanka. Przechowywać w szklanym naczyniu lub papierowym opakowaniu.
Skład mieszanki i stosowanie na podstawie receptury z książki: "Wróćmy do ziół leczniczych", autor: O. Andrzej Czesław Klimuszko, Oficyna Wydawnicza Rytm Warszawa 1987 r.