MIESZANKI ZIOŁOWE WG. OJCA KLIMUSZKO - CUKRZYCA A
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
W organizmie ludzkim dotkniętym cukrzycą występują zaburzenia gospodarki wodnej, białkowej i węglowodanowej. W leczeniu tej choroby chodzi głównie o to, aby obniżyć poziom cukru we krwi oraz zwiększyć asymilację ustroju. Zwalcza się, a przynajmniej hamuje to groźne schorzenie insuliną, wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarzy. Pomocniczymi środkami w leczeniu są zioła i racjonalna dieta. Trzeba koniecznie wykluczyć z pokarmów cukier, ciastka i wszelkie słodycze. Należy natomiast położyć nacisk na spożywanie sałaty, ogórków, kalafiorów, kapusty, czarnej rzodkwi oraz cebuli i chrzanu, jako przypraw. Mięso ograniczyć do minimum, jeżeli już to chude, gotowane. Z tłuszczów w żywieniu diabetyka dopuszczalna jest oliwa z oliwek i śmietana. Ze słodyczy zaś w małej ilości miód.
Skład mieszanki do picia:
- korzeń kozłka 50g
- korzeń mniszka lekarskiego 50g
- kwiat bzu czarnego 50g
- liść borówki czernicy 50g
- liść brzozy 50g
- liść pokrzywy 50g
- liść szałwii 50g
- owoc jałowca 50g
- strąk fasoli 50g
- ziele fiołka trójbarwnego 50g
- ziele rutwicy 50g
Pić trzy razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.
Czas trwania kuracji 1 miesiąc.
Zestaw mieszanki składa się z pojedynczych, zapakowanych ziół. Wszystkie opakowania ziół wchodzą w skład zestawu danej mieszanki, należy je wymieszać w dużym naczyniu tak aby powstała mieszanka. Przechowywać w szklanym naczyniu lub papierowym opakowaniu.
Skład mieszanki i stosowanie na podstawie receptury z książki: "Wróćmy do ziół leczniczych", autor: O. Andrzej Czesław Klimuszko, Oficyna Wydawnicza Rytm Warszawa 1987 r.