Olej z ostropestu plamistego

Olej z ostropestu plamistego

35,00 zł
Brutto

Olej z ostropestu plamistego 100% - certyfikowany składnik ekologiczny

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina z rodziny astrowatych, która rośnie głównie w rejonach basenu Morza Śródziemnego. Od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej jako środek wspomagający pracę wątroby oraz układu pokarmowego. Olej z ostropestu plamistego pozyskiwany jest z nasion tej rośliny, które są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, witaminy A, D, E i K oraz flawonoidy – głównie sylimarynę.

Walory zdrowotne oleju z ostropestu plamistego

Właściwości prozdrowotne oleju z ostropestu plamistego wynikają przede wszystkim z obecności sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Dzięki temu może on wspomagać organizm w walce z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się oraz powstawanie wielu chorób cywilizacyjnych. Ponadto sylimaryna wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, czyli ochronne dla wątroby.

Innym istotnym składnikiem oleju z ostropestu plamistego są kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które mają korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają one regulację poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzmacniają odporność organizmu. Olej z ostropestu plamistego może również przyczynić się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci. Jego regularne stosowanie może pomóc w walce z trądzikiem, łuszczycą czy egzemą. Warto również wspomnieć, że olej z ostropestu plamistego może być stosowany jako naturalny kosmetyk nawilżający i regenerujący skórę.

W ofercie naszego sklepu internetowego znajduje się olej z ostropestu plamistego. Zarówno nasiona ostropestu, jak i pozyskany z nich olej mają specyficzne zastosowanie zdrowotne. Dzięki zawartości salimaryny ma on działanie oczyszczające, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Olej z ostropestu plamistego jest więc szczególnie polecany osobom zmagającym się z chorobami wątroby, zakrzepami i krwotokami. Może być również stosowany przy detoksach i odtruciach, a także do ochrony przewodu pokarmowego.  Olej z nasion ostropestu tłoczony na zimno to nie tylko skarbnica salimariny, ale również duża zawartość kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-9.Olej zaleca się stosować wyłącznie na zimno, więc nie powinno się go dodawać do gotowania czy smażenia. Najlepiej pić go prosto z łyżeczki bądź dodać do sałatek, sosów, kanapek czy past.

Olej z ostropestu plamistego stosowany na skórę

Dostępny w naszym asortymencie olej z ostropestu plamistego służy nie tylko do picia, ale można go również stosować np. na skórę twarzy. Olej ten wykazuje drogocenne działanie pielęgnacje. Polecany jest osobom ze skórą skuchą, wrażliwą oraz z przebarwieniami. Produkt działa łagodząco również w przypadku skóry z trądzikiem, egzemą, czy łuszczycą. Olej z ostropestu to produkt przeciwzapalny, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczny, regenerujący oraz nawilżający. Zawartość antyoksydantów sprawia, że skóra odzyskuje blask i pobudzona jest do produkcji kolagenu. Olej z ostropestu plamistego można aplikować na oczyszczoną skórę — wystarczy delikatnie go wmasować i pozostawić do wchłonięcia lub połączyć z ulubionym kremem.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna: 3770 kJ / 990 kcal
Tłuszcz: 99 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 59,4 g;
Węglowodany: 0 g;
w tym cukry: 0 g;
Białko: 0 g;
Sól: 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

91 Przedmioty

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło