Jak wybierać, przechowywać i dawkować zioła suszone?

Dodano: favorite Odwiedzin: 729

kobieta z moździerzem

Każda apteka zielarska lub każdy sklep prowadzący sprzedaż ziół oferuje nam najczęściej zioła suszone. Suszenie ziół to najlepszy sposób ich długotrwałego przechowywania. Tylko nieliczne z nich można uprawiać w doniczkach lub szklarniach i cieszyć się ich świeżością przez cały rok. Większość ziół trzeba ususzyć, aby mieć możliwość stałego z nich korzystania. Warto mieć na podorędziu w domu zawsze jakąś ilość ziół leczniczych oraz ziół, które mogą przydać się nam w kuchni.

Jak wybierać zioła suszone do domowego zestawu

Oczywiście nie jesteśmy w stanie zafundować sobie do swojej domowej spiżarni lub apteczki wszystkich ziół suszonych, jakie są dostępne w naszych aptekach lub sklepach zielarskich z uwagi na ich mnogość, a także ograniczoną pojemność naszych domowych półek. Wybierając jakiekolwiek zioła do domowego użytku, winniśmy znać ich właściwości i powinniśmy wiedzieć, do czego mogą one służyć. Niewłaściwie dobranym ziołem możemy zepsuć smak potrawy albo zaszkodzić swojemu zdrowiu. Odwiedzając aptekę czy sklep, postarajmy się wybrać taki ziołowy zestaw, który będzie z jednej strony uwzględniał potrzeby naszego zdrowia, a z drugiej strony będzie odpowiedni dla naszych kulinarnych upodobań. Nie warto kupować, a później przechowywać w nieskończoność tych ziół, których nigdy nie będziemy używać. W wyborze odpowiednich ziół może pomóc Państwu nasz sklep internetowy ZiolaDar.pl, który cały zielarski asortyment obecny na jego półkach, w szczegółach opisuje na swojej stronie (https://zioladar.com.pl/). Znaleźć tam można wszelkie szczegółowe informacje na temat każdego zioła z osobna.

 zioła w misach

Jak przechowywać i jak dawkować zioła

Dawniej zioła suszone przechowywano w lnianych woreczkach lub wieszano je w pęczkach gdzieś w suchych, ciepłych i przewiewnych miejscach. Oba sposoby są mocno niedoskonałe: do woreczków mogą przedostawać się mole, a zioła w pęczkach kurzą się i brudzą. W obu przypadkach zioła tracą sporą część swych walorów smakowych i leczniczych. Najlepsze do ich przechowywania są słoiki. Dokładnie wysuszone, pozbawione wszelkich insektów zioła należy umieścić w suchych, ciepłych, szczelnie zakręconych słoikach. Słoiki należy przechowywać w ciemnym miejscu, albowiem światło powoduje utratę najcenniejszych ziołowych właściwości.

Zioła suszone zawsze dawkujmy, szczególnie do celów leczniczych według instrukcji umieszczonych na ich opakowaniach. Pamiętajmy, że i tutaj najważniejszy jest jak zawsze umiar i zdrowy rozsądek.

niedziela poniedziałek wtorek środa czwartek piątek sobota styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło