Czosnek niedźwiedzi – jego zastosowania i właściwości
Czosnek niedźwiedzi przypomina listowiem konwalię. Rośnie niemal w całej Europie od Pirenejów aż po Kaukaz. W Polsce jest objęty częściową ochroną i nie należy go zrywać w miejscach naturalnego występowania. Najwięcej jest go w górach i na pogórzu. Nazwa wywodzi się stąd, że zerwane liście wydzielają zapach znanego nam, pospolitego czosnku i że zjadają go chętnie niedźwiedzie po przebudzeniu z zimowego snu.
Właściwości czosnku niedźwiedziego
Nieprzypadkowo, w różnych postaciach, czosnek niedźwiedzi jest sprzedawany przez niemal każdy zielarski sklep, albowiem roślina ta charakteryzuje się fantastycznym działaniem bakteriobójczym, jest więc naturalnym antybiotykiem, będąc równocześnie prawdziwą kopalnią przeróżnych witamin i mikroelementów. W przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków czosnek niedźwiedzi nie wpływa negatywnie na naturalną florę bakteryjną występującą w naszych jelitach. Spożywanie tej rośliny pomaga zwalczać organizmowi infekcje, zakażenia, grzyby i pasożyty. Przeciwutleniacze zawarte w czosnku niedźwiedzim mają działanie antynowotworowe, a regularne jego spożywanie w znaczącym stopniu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka lub jelita grubego. Roślina ta obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych oraz polepsza wygląd skóry, paznokci i włosów, a przy tym jej spożywanie na surowo nie skutkuje, w przeciwieństwie do czosnku pospolitego, przykrym zapachem z ust. Liście tego zioła zawierają liczne witaminy, wśród nich A, C i B oraz mikroelementy w postaci żelaza, potasu, magnezu, fosforu i siarki. Zważywszy na mnogość zalet, jakie niesie z sobą czosnek niedźwiedzi, cena, jaką za jego preparaty proponuje nasz sklep z ziołami, jest niezwykle atrakcyjna i przystępna, o czym można się przekonać, zaglądając na naszą stronę.
Zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania
Najczęściej spotykamy w sklepach zielarskich czosnek niedźwiedzi suszony, albowiem jest to formuła najodpowiedniejsza do jego dłuższego przechowywania. W tej postaci może on być dodawany do zup, twarogów, masła, jaj i makaronów, a także do mieszanek przyprawowych, nadających się do przyrządzania mięs, sosów i sałat. Obróbka termiczna uszczupla nieco walory smakowe i lecznicze czosnku, dlatego warto go spożywać na surowo. Jego liście można zamrażać, kisić lub marynować. Czosnek niedźwiedzi należy spożywać w dawkach dziennych 3-5 g. Przedawkowanie może grozić uszkodzeniem wątroby. Nie powinny go spożywać zbyt często kobiety w ciąży i osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
W tej samej kategorii
Powiązane przez tagi