loadingimg

Wczytuję dane...
Znajdujesz się w: Strona główna
»
»
Owoc tarniny – zdrowotne właściwości w nim zawarte
Owoc tarniny – zdrowotne właściwości w nim zawarte

Już od bardzo dawna sprzedaż ziół cieszy się sporą popularnością, a jednym z chętnie wybieranych produktów jest owoc tarniny. Od wieków docenia się go w medycynie ludowej ze względu na wyjątkowe właściwości. W niekonwencjonalnym lecznictwie w głównej mierze stosowano i stosuje się go jako środek zwalczający biegunkę. Nasz sklep zielarski oferuje ten produkt pod postacią herbatki do picia. Co warto wiedzieć na temat jego tego? Dowiedzmy się.

Sklep zielarski poleca naturalne rozwiązania

Tarnina (roślina ta jest znana również pod nazwą śliwa tarniny) jest powszechnie wykorzystywana we współczesnej fitoterapii. Jej owoc docenia się ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy (jakie opóźniają procesy starzenia), witaminy B, C oraz beta-karotenu, a także magnezu, wapnia i potasu. W składzie owocu tarniny na szczególną uwagę zasługują garbniki, które działają przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. To właśnie dzięki nim dochodzi do złagodzenia objawów biegunki, a także maleją dolegliwości zapalne ze strony jelit oraz żołądka. Spożywanie herbaty z owocu tarniny działa oczyszczająco na organizm – usuwa z niego zalegające toksyny i inne szkodliwe substancje. Tym samym odporność zostaje stopniowo odbudowana i wzmocniona.

Kiedy jeszcze może pomóc owoc tarniny?

Herbata z owocu tarniny zamówiona w sklepie zielarskim okaże się pomocna również w kilku innych sytuacjach. Warto ją przyjmować, kiedy zauważymy u siebie spadek koncentracji oraz senność spowodowane ciężką pracą umysłową czy też zmęczenie psychiczne o innym podłożu.

Herbata z tarniny

Można ją przygotować bardzo szybko i łatwo. Wystarczy jedną małą łyżeczkę mieszanki zalać wrzątkiem – najlepiej jedną szklanką. Aby napar nabrał swych wyjątkowych właściwości, należy odczekać ok. 15 minut i przez ten czas trzymać go pod przykryciem. Pijmy go raz, maksymalnie dwa razy dziennie, kiedy napój będzie miał temperaturę pokojową. W przypadku schorzeń o podłożu żołądkowo-jelitowym do przygotowania naparu stosujmy pół małej łyżeczki mieszanki.


Data dodania: 2018-01-17 10:48:00